Tot ce trebuie să știi despre eflorescența și montajul pavajului!

Timp de citire: 3 minute

Suntem siguri că ați observat la anumite proiecte și v-ați întrebat ce sunt petele albe care apar pe suprafața pavajului. Fenomenul poartă numele de eflorescență, iar în cele ce urmează îți vom explica procesul de apariție și faptul că nu este un defect, ci un proces natural care dispare cu timpul.

Deoarece materia primă utilizată pentru realizarea pavajelor este cimentul, eflorescența poate fi definită ca reacția hidroxidului de calciu cu dioxidul de carbon din aer, practic este un fenomen natural datorat umidității pe care o absoarbe din aer și care determină formarea unui depozit de săruri cristalizate. Vestea bună este că în timp, odată cu uscarea betonului, acest fenomen dispare, iar pavajul se curăță. Cu toate acestea există și produse speciale care pot curăța pavajului, însă modul de utilizare trebuie bine studiat și documentat împreună cu furnizorul.

Iată câteva recomandări pentru a revenit apariția fenomenului:

  • Tratarea pavajului cu o soluție de sigilare pentru a preveni infiltrarea apei;
  • Realizarea de pante de scurgere a apei, astfel încât apa să nu se acumuleze;
  • Evitarea montării pavajului peste beton, întrucât apa nu se mai poate scurge.

Recomandarea WISE este să nu lăsați acest fenomen să devină un impediment în amenajare, întrucât acesta dispare, iar calitatea pavajului nu este afectată în nici un fel.

Acum că am stabilit ce este eflorescența, dorim să vă oferim o serie de sfaturi pentru montaj, astfel încât acesta să reziste cât mai mult în timp!

Un pavaj de calitate este mai mult decât o amenajare, este o investiție pe termen lung, de aceea cel mai bine ar fi ca lucrarea de montaj să se realizeze cu o firma specializată.

  • La necesarul de material estimat, îți recomandăm să adaugi 2% pavaj extra pentru pierderile din tăieturi.
  • Suprafaţa pavată trebuie să aibă o pantă de scurgere de 1-2%, pentru împiedicarea acumulării apei și apariției eflorescenței.
  • Este extrem de important ca stratul suport să fie bine pregătit, de aceea este bine să lucrezi cu persoane abilitate și cu experiență în domeniu.
  • Nisipul pentru umplerea rosturilor de dilatație să fie uscat și de o granulație 0,3-0,4.

Acestea fiind spuse sperăm să îți fie utile sfaturile și explicațiile de mai sus. Să aveți spor în amenajare, iar pentru mai multe modele de pavaje te invităm să vizitezi www.wise.ro/produse