Avantajele betonului vibropresat

Timp de citire: 3 minute

Pavarea curții se află în topul preferințelor din țara noastă, iar noi, cei din echipa WISE, știm cât de importantă este decizia amenajării curții, datorită resurselor financiare și a efortului pe care o astfel de amenajare îl presupune! De aceea, este foarte important să vă documentați înainte de a lua această decizie, indiferent de soluția, sau de furnizorul pe care îl alegeți. Înainte de a căuta imagini cu amenajări sau alte idei de design, este bine să înțelegem avantajele și funcționalitatea pavajelor din beton vibropresat.

Pavajul este un material extrem de practic. Comparând cu amenajarea din ciment realizat prin turnarea monolit, veți descoperi că acesta are o mulțime de beneficii. Piatra de pavaj este un produs prefabricat al cărui proces de fabricație este atent controlat. Rezultatul este un produs cu o foarte bună rezistență mecanică. Totodată pavajul este foarte rezistent la ciclurile îngheț-dezgheț. În comparație cu betonul monolit, turnat la fața locului, care nu poate fi controlat la fel de bine, iar componentele nu pot fi atent dozate  și cantitatea de apa nu poate fi controlată cu exactitate. 

Un exemplu elocvent ar putea fi cel al unui trotuar pavat care este flexibil comparativ cu o structura monolitică care se poate fisura după câteva cicluri de îngheț-dezgheț. Cu siguranță ați observat o suprafață de beton care a “explodat” după trecerea anotimpului rece. Acest lucru nu se va întâmpla cu o suprafață pavată! Este important de menționat faptul că durata de viață a pavajului este influențată în mod direct de calitatea montajului, prin urmare este indicat să lucrați cu persoane specializate.

Rezistenţa la uzură şi rezistenţa la rupere a pavajelor sunt crescute datorită densităţii, omogenităţii şi aditivilor din compoziția pavajului.

Pavajele sunt disponibile într-o paletă largă de culori și mixuri de culori care se menţin chiar şi în cazul acţiunii intemperiilor naturii. Pavajele colorate sunt rezistente în timp şi la acţiunea razelor ultraviolete. Un alt avantaj important este faptul că pavajul poate drena apa de ploaie.

Totodată scurgerea apei poate fi realizată într-un mod facil, prin crearea de pante, sau canale de drenaj incorporate. Pavajul este un material care oferă foarte multă flexibilitate! Intervenția pentru reparații la suprafața pavată se realizează fără consecințe sau  repercursiuni majore. 

De exemplu, dacă aveți nevoie să traversați cu o conductă de apă sau cablu electric, tot ce trebuie să faceți este să demontați pavajul, executați lucrarea, după care montați la loc pavajul și va arăta exact ca înainte! Chiar și întreaga lucrare poate fi schimbată cu ușurință, dacă vă doriți o schimbare majoră în curte și vă reorientați către un alt model.


Astfel putem spune că pavajul este un material prietenos cu mediul, este refolosibil, întrucât poate fi scos de la o lucrare existentă și folosit fără nicio problemă pentru realizarea unei alte alei sau pavări, iar montajul nu este un procedeu consumator de energie.


Sperăm că v-au convins avantajele enumerate, iar indiferent de decizia luată, cercetarea pieței și informarea sunt foarte importante! Vă dorim mult spor în amenajare, iar pentru mai multe modele de pavaje puteți accesa: Arhivă Produse – WISE sau vă puteți găsi inspirația în amenajări răsfoind portofoliul de lucrări realizate cu pavaje WISE disponibil la următorul link: Arhivă Proiecte – WISE