Sfaturi practice pentru montarea corecta a pavelelor
Ai luat decizia de a pava curtea și nu știi care sunt următorii pași în amenajare? Îți prezentăm în cele ce urmează pașii și câteva informații practice pentru un montaj corect și implicit o durată de viață mai mare a pavajului.
Etapa 1 Pregătirea stratului suport
În primul rând este extrem de important ca pregătirea terenului, cât și montajul propriu zis să se realizeze de către personal calificat. Pregătirea stratului suport începe cu decopertarea stratului vegetal, dacă există, și îndepărtarea acestuia, umplerea și compactarea în straturi cu piatră spartă. Pentru zonele nu foarte circulate, care nu suportă greutăți mari, se poate folosi pietriș, iar pentru restul situațiilor recomandăm o fundație din beton.
Stratul suport poate fi realizat din diferite materiale – balast, piatră spartă cu granulație de până la 63mm, cu un conținut de părți fine de până la 5% în straturi succesive, astfel încât să asigure un drenaj corespunzător și să contribuie la o fundație solidă, rezistentă.
Etapa 2 Realizarea stratului suport și montarea bordurilor
Următoarea etapă presupune aplicarea unui strat de beton sau agregat stabilizat, în funcție de tonajul căruia este suspus amplasamentul final. În această etapă este foarte important să se aibă în vedere realizarea pantelor necesare scurgerii apelor pluviale, transversal și longitudinal 0,5-1%.
Tot în această etapă se realizează și montajul bordurilor în șapă semi umedă, acestea stabilind și cotele pavajului. Se pot monta aparent, adică cu 3 – 14 cm deasupra cotei pavajului, sau la aceeași cotă de înălțime cu pavajul.
Etapa 3 Realizarea ultimului strat înaintea montajului propriu zis
Această etapă se referă la aplicarea unui strat final de 3-5 cm de nisip (sort 0-4) amestecat cu sort 4-8. Fiecare strat se compactează cu placa vibratoare sau cu ruloul compactor.
Etapa 4. Montarea pavajului
Montajul pavajului se aliniază după linia cea mai lungă a amplasamentului și se începe de la bordură spre extremități. Piesele pavajului sunt așezate direct pe nisip și bătute încet cu ciocanul cauciucat, pentru fixare. Se recomandă verificarea constantă cu ajutorul nivelei pe tot parcursul procesului de montaj dacă plăcile sunt drepte. Se fac tăieturile, acolo unde este cazul, și se așează conform modelului dorit, iar la final se realizează umplerea rosturilor de dilatație cu nisip 0-3.
Nisipul trebuie să fie obligatoriu uscat, în caz contrat nu se poate realiza umplerea rosturilor.
Pasul final constă în compactarea pavajului folosind placa vibratoare mai mică, care să aibă obligatoriu un covor din cauciuc montat sub placa compactoare pentru a nu distruge stratul de uzură. La final se matură și se mai completează, dacă este cazul, cu nisip rosturile de dilatație.
În mentenanța pavajului beneficiarul are obligația de a mai completa, acolo unde este nevoie, rosturile de dilatație cu nisip. Trebuie acordată o atenție sporită umplerii rosturilor dintre pavaje, pentru a se evita dislocarea și deplasarea pavelelor.
Totodată se recomandă evitarea acționării cu corpuri metalice sau de altă natură, ce pot distruge suprafața de uzură a pavajului.