Ce alegi între pavaj și beton?

Timp de citire: 3 minute

Atunci când iei decizia amenajării curții ai la dispoziție mai multe soluții. Cu toții ne dorim ca spațiul amenajat să ofere o ambianță plăcută, dar și o funcționalitate sporită, așa că astăzi vom discuta despre două dintre materialele folosite la scară largă în materie de amenajări exterioare: diferențele dintre pavaj și beton.

Amenajarea curții locuinței sau a biroului presupune alocarea unor resurse financiare și de timp, astfel încât este bine să vă informați înainte de a face achiziția. Constructorii și specialiștii în amenajări exterioare recomandă foarte frecvent aceste două soluții: turnarea de beton în șape de grosimi diferite, pavelele sau chiar beton amprentat,  însă ce implică aceste variante?


Prin beton clasic facem referire la cea mai cunoscută formă a acestui material de construcție. Cu toții ne putem face o idee despre cum arată o zonă, sau alee acoperită cu beton turnat mecanizat. Această variantă este relativ ușor de realizat, însă betonul se poate măcina în timp, iar aspectul nu oferă un plus în estetica curții. În plus, pentru a interveni pe zona unde s-a turnat beton trebuie alocate reurse financiare și timp întrucât zona trebuie spartă, făcute reparațiile și apoi turnat iarăși beton.

            Betonul amprentat este o soluție de amenajare pe baza turnării clasice a betonului cu ajutorul unor matrițele reușind astfel să capete aspectul și forma pavelelor, pietrelor naturale, etc. Avantajul betonului amprentat este faptul ca împiedică apariția buruienilor între rosturi, execuția este relativ rapidă, însă vine și cu o serie de dezavantaje versus pavaj:

  • nu suportă aceeași greutate de presiune ca betonul vibropresat;
  • este necesară aplicarea unui lac protector pentru a evita exfolierea sau crăparea rapidă în timp;
  • ciclurile de îngheț-dezgheț îi reduc considerabil rezistența.

În continuare vom prezenta și avantajele utilizării pavelelor din beton vibropresat:

  • rezistența crescută în timp – pavajul este realizat în două straturi: de uzură și rezistență, iar pavelele sunt compactate prin vibropresare, ceea ce în conferă o rezistență sporită;
  • culorile rezistă mai mult, deoarece pavelele sunt colorate în procesul de fabricație;
  • flexibilitate în cazul în care se fac modificări în curte, pavelele pot fi scoase cu ușurință și refolosite;
  • pavajul permite drenarea apei și o aerisire mai bună a solului;
  • modalități multiple de combinare a culorilor pentru a realiza amenajări unice.

Sperăm ca au fost utile caracteristicile prezentate și astfel vei putea face alegerea potrivită pentru proiectul tău, iar dacă ai și alte nelămuriri, un consultat WISE pavaje este întotdeauna bucuros să vă ajute!

            WISE pavaje este o companie producătoare de pavaje și elemente de infrastructură, cu capital 100% românesc.

            Explorăm în fiecare zi noi oportunități de perfecționare a echipei WISE și a produselor noastre. Îmbinăm designul și tehnologia pentru a crea decoruri exterioare armonioase, funcționale și primitoare în același timp.

            WISE Pavaje este partenerul tău în amenajări exterioare de peste 20 de ani!